Blogi • 22. juuli 2024

Family office´id võivad tööandjana pakkuda võimekatele professionaalidele kuldseid võimalusi

Mida kujutavad endast family office´id ja milliseid võimalusi pakuvad nad võimekatele professionaalidele?

Jaga postitust
Adera-Kollaash_UUS

Mida kujutavad endast family office´id ja milliseid võimalusi pakuvad nad võimekatele professionaalidele?

Lihtsustatult öeldes on family office´i puhul tegemist väga jõukate inimeste ja nende pereliikmete vara haldamise ja investeeringute juhtimisega tegeleva ettevõttega, mille eesmärgiks on kestev pereliikmete vara säilimise ja kasvatamise tagamine üle põlvkondade. On neid, mis pakuvad pereliikmetele ka laiemat teenuste spektrit. Reeglina on ettevõtte finantskapitaliks investeerimisel perekonna enda vara, mida investeeritakse lähtuvalt kokkulepitud strateegiast ja eesmärkidest lähtuvalt erinevatesse varaklassidesse, äriprojektidesse jm.  On välja toodud, et Läänes algab family office´ites investeeritavate varade maht 50-100 miljonist dollarist.

Eestis on family office tüüpi varahaldusettevõtteid arusaadavalt vähe. Samas on mõnekümne aastaga tekkinud meilgi turumajanduse tingimustes Eestis üksikuid ettevõtjaid, kellel on läbi eduka äritegevuse olnud võimalus akumuleerida piisavalt vara ning kes on huvitatud selle säilimisest ja kasvatamisest üle põlvkondade.

Family office´ite kohta ei ole Eestis laiema avalikkuse jaoks palju teada. Mitmed neist on ka teadlikult hoidnud madalat profiili. Eestis on ka tekkinud eraldi teenusepakkujaid, kes family office põhimõtel varade haldamise teenuseid erinevatele perekondadele pakuvad (nn multi-family office).

Family office´id ei ole reeglina töötajate arvu mõttes suured organisatsioonid. Ettevõtte tuumiku moodustavad oma valdkonna professionaalid, kellel on varasemast töökäigust ettenäidata äri- ja investeerimisalaseid edulugusid ning hea renomee. Sageli ostetakse tugiteenuseid pigem sisse, kui palgatakse personali.

Perekonnaliikmetel on üldjuhul üsna konkreetsed ootused oma portfelli tootluse osas ning töövõite ollakse üldjuhul varmad meeskondadega ka jagama. See annab võimekatele inimestele võimaluse oma sissetulekuid olulisel määral tõsta.

Family office´i meeskonnad on Eestis pigem väiksed. Tööandjana pakuvad nad võimalust töötada oma ala absoluutsete professionaalidega, töökeskkonda, kus on lühikesed otsustusahelad ja mõistlikus koguses formaalsusi. Family office´id sobivad ettevõtliku loomuga võimekale inimesele, keda motiveerib eduka panuse korral võimalus suurendada oma sissetulekuid.

Jaga postitust
Huvitavat lugemist

Soovime saadetavates e-kirjades sinuga peamiselt jagada valdkonnaalaseid uudiseid ning mõtteid ja tähelepanekuid juhtimisest.